Nieuws

15-10-2021

Save the plan - Nieuwe datums volgen

Save the plan - Nieuwe datums volgen

In plaats van "Save the date," zoals op deze flyer, is Sappho's advies:

 

"Save the plan." 

 

De huidige maatregelen zorgen wederom voor een pas op de plaats. Voorlopig geen koorrepetities en daarmee schuiven de concerten door naar het voorjaar 2022.  Informatie volgt binnenkort. Raadpleeg deze website. Zodra Sappho nieuws heeft, leest u dat hier. 

 

14-10-2021

Het mysterie van Sappho

Het mysterie van Sappho

Het mysterie van Sappho

Waarom draagt een koor dat is opgericht als zangvereniging voor mannen de naam van een Griekse dichteres die hartstochtelijke verzen wijdde aan meisjes? De vraag waarom dit koor al zo lang “Sappho” heet, intrigeert nog steeds.

Liedertafel Sappho
Zijn de mannen die in 1851 aan de basis staan van de Liedertafel Sappho in hoge mate geïnteresseerd in de enige grote dichteres die de oude Grieken voortbrachten?
Op 3 juli 1851 richt de Hoornse ‘stadsmuziekmeester’ H.A. Meijroos met twaalf anderen Sappho op. En samen met de ‘kranige’ voorzitter mr C.A. Duker, die de naam Sappho bedenkt, legt hij een hecht fundament voor de eerste jaren. Het is een tijd van ‘vele vermakelijkheden’ maar ook van ‘sociale strevingen.' De oprichters van Sappho zijn welgestelde lieden. Het muziekleven draagt een typisch negentiende-eeuws sociëteitskarakter en is voorbehouden aan de gegoede burgerij.

Heinrich Friedrich Utermöhlen

Onder leiding van Heinrich Friedrich Utermöhlen gaat de geschiedenis van Sappho voort. Vanaf 1863 zet deze directeur zich 37 jaar lang voor de vereniging in. Utermöhlen zit als een spin in het web van het Hoornse muziekleven.
De naam ‘Liedertafel Sappho’ verandert in 1877 in ‘Mannenzang- en Orkestvereeniging Sappho’.
In 1892 wordt de vereniging opengesteld voor vrouwen. Er treden 31 dames toe. Sappho heeft nu naast een afdeling Mannenkoor een afdeling Gemengd koor. Dit biedt veel meer mogelijkheden voor het repertoire.
Het liberale Sappho blijft een toonaangevende muziekvereniging. Het wordt wel ‘de moeder van het Hoornse muziekleven’ genoemd. 
Gerard Boedijn
Als geen andere dirigent drukt Boedijn, gedurende 24 jaar, zijn stempel op Sappho. Hij leidt de vereniging jarenlang met enthousiasme en elan. Denkt ook aan de toekomst van het koor en zet zich in voor de kinderzangklassen. Het koor maakt een periode door van grote bloei. 
Koninklijke Zang- en Orkestvereeniging Sappho
In 1931 ontvangt de Zang- en Orkestvereeniging Sappho het predikaat ‘koninklijk’. De afdeling Orkest is echter spoedig niet langer levensvatbaar en Sappho gaat door als Koninklijke Zangvereniging Sappho.
Frans Schouten.
Onder zijn leiding beleeft het koor een artistieke opleving. 
Arnold Bakker.
In 2011 viert de “Koninklijke Zangvereniging Sappho” haar 160-jarig bestaan onder leiding van Arnold Bakker. Op 16 november 2014 neemt Sappho afscheid van Arnold Bakker met een groot concert met het Requiem van Mozart en Te Deum van Richter.
Joep van der Oord neemt het stokje van Arnold Bakker vanaf december 2014 over.

 

In 2019 gaat Sappho verder als projectkoor. Kijk voor informatie over de nieuwste plannen op de projectpagina. 

Wil je meer weten over de geschiedenis van Sappho?

Klik dan op: https://www.oudhoorn.nl/kwartaalblad/pdf/oud_hoorn_2011_4.pdf 

en scrol naar pagina 42. Met dank aan Hein Schneiders en de vereniging Oud Hoorn.