Sappho's project

08-05-2019

Muziek van Gounod en Mendelssohn

Muziek van Gounod en Mendelssohn

De Messe solennelle en l'honneur de Sainte-Cécile in G-groot, of kortheidshalve Messe solennelle de Sainte-Cécile in het Nederlands ook wel Sint-Ceciliamis of Ceciliamis genoemd, is een mis van Charles Gounod voor drie solisten, vierstemmig koor, orkest en orgel. Ze is aan de heilige Cecilia, de beschermheilige van de kerkmuziek, gewijd. De Ceciliamis is wel het bekendste werk van Charles Gounod op het vlak van de kerkmuziek. Hij componeerde haar op de leeftijd van 37 jaar. Ze valt tussen zijn overige missen op door haar uitgesproken rijke orkestbegeleiding, waar de meeste andere missen van Gounod naast de zangers hoogstens een orgel vereisen. Dat is ook de reden dat hij weinig wordt uitgevoerd. Een groot orkest is duur.  

 

Sappho gaat het nu tóch doen, samen met "Hör mein bitten, Herr" van Felix Mendelssohn Bartholdy. 

 

Felix Mendelssohn schreef  de tekst van het "Hör mein bitten, Herr"  op verzoek  in het Engels. De titel Anthem “Hear my prayer” is in 1844 geschreven voor Sopraan, Koor en Orgel.  In 1847 heeft Mendelssohn de orgelpartij van dit werk geïnstrumenteerd en waarschijnlijk zelf de Duitse vertaling “Hör’ mein Bitten” geschreven. Helaas heeft hij zelf de orkestversie nooit in werkelijkheid kunnen horen, daar hij eind 1847 ten gevolge van een beroerte stierf. 

 

Net als de  mis van Gounod vond de première van dit werk halverwege de negentiende eeuw plaats, toen ook Sappho Hoorn aan haar lange en rijke geschiedenis begon. 

 

Wij zoeken projectleden voor de uitvoeringen op 2 februari 2020 in de Oosterkerk in Hoorn

en op 9 februari in de St. Nicolaaskerk in Edam.  

Repetities en concerten zijn o.l.v. Joep van der Oord.

 

Wil je meedoen aan dit project stuur dan een e-mail naar info@sappho-hoorn.nl

Je ontvangt bladmuziek en een oefenbestand om thuis in te studeren, zodat je de muziek kent als de repetities in oktober van start gaan.  De kosten zijn €75,-

 

We repeteren wekelijks op dinsdagavond van 20.00 – 22.15 uur.

De eerste repetitie is op 8 oktober. De locatie wordt nog bekend gemaakt.

Vanaf 15 oktober vinden de repetities plaats in Het Foreestenhuis, Grote Oost 43, Hoorn.

 

Heb je nog vragen? Laat het ons weten via genoemd e-mailadres.

 

Met een muzikale groet,

Bestuur en projectgroep zangvereniging Sappho Hoorn.